woensdag 30 december 2009

beleggersprofiel

Hoe weet u welke belegging precies bij u past ?

Heel eenvoudig: via uw beleggersprofiel. Dat is een samenvatting van wie u bent als belegger. Het weerspiegelt uw persoonlijke financiële situatie, ervaringen en plannen, maar ook subjectieve elementen, zoals uw houding tegenover financieel risico en uw verwachtingen wat betreft rendement. Uw beleggersprofiel is een leidraad waarmee u uw portefeuille kunt samenstellen, want het geeft u een indicatie van de activaverdeling (obligaties, aandelen en vastgoed) die voor u het meest geschikt is.

U bent beter beschermd

Sinds een paar jaar stimuleren we onze beleggers om hun profiel te (laten) bepalen. Het biedt u immers een hoge mate van financiële bescherming. Elke nieuwe belegging die u wenst aan te kopen, wordt namelijk bekeken vanuit het standpunt van uw beleggersprofiel. We waarschuwen u wanneer een belegging niet bij uw profiel past.


Het bepalen van een beleggersprofiel past in een Europese richtlijn (MiFID-richtlijn 2004/39 over de markten voor financiële instrumenten). Die beoogt een harmonisatie van de regels op financiële transacties, die alle EU-beleggers een gepaste mate van bescherming zou bieden. Deze richtlijn trad op 1 november 2007 in werking en verplicht de banken om informatie in te winnen bij hun cliënteel over hun kennis en ervaring op het gebied van beleggingen.

De vijf beleggersprofielen bij Dexia

  • Defensive
  • Low
  • Medium
  • High
  • Dynamic
De belegger met een Defensive-profiel kiest bewust voor zekere beleggingen die een beperkt maar stabiel rendement opleveren. Daarmee bereikt hij een geleidelijke aangroei van zijn kapitaal. De beleggingshorizon bedraagt ten minste 2 jaar. De Defensive-typeportefeuille bestaat zo goed als uitsluitend uit kasbons, obligaties, monetaire en obligatiefondsen of beleggingen met kapitaalbescherming.


Het Low-profiel typeert de belegger die een iets sterkere aangroei van zijn kapitaal zoekt en daarbij bereid is een stuk zekerheid op te geven door beperkt in aandelen te investeren. De beleggingshorizon bedraagt ten minste 4 jaar. De Low-typeportefeuille bestaat uit ongeveer 70 % obligaties, 27 % aandelen en 3 % vastgoed.


De belegger met een Medium-profiel wenst een aantrekkelijk rendement via grotere posities in aandelenbeleggingen. De beleggingshorizon bedraagt op zijn minst 5 jaar. De Medium-typeportefeuille telt voor ongeveer 50 % obligaties, voor zowat 45 % aandelen en voor ongeveer 5 % vastgoed. Tijdelijke waardeverminderingen van de portefeuille zijn zeker niet uitgesloten.

De belegger met een High-profiel streeft naar een hoog rendement en is bereid om in ruil daarvoor een aanzienlijk kapitaalrisico te lopen. De beleggingshorizon is minimum 7 jaar. De High-typeportefeuille bestaat uit ongeveer 30 % obligaties, 63 % aandelen en 7 % vastgoed. Langdurige neerwaartse schommelingen van de waarde van de portefeuille zijn mogelijk. 

De belegger met een Dynamic-profiel zoekt in de eerste plaats een zo hoog mogelijk rendement via aandelenbeleggingen en aanvaardt het risico op zeer sterke koersschommelingen. Hij heeft een beleggingshorizon van ten minste 8 jaar. De Dynamic-typeportefeuille bevat bijna uitsluitend aandelen (90 %) en vastgoed (10 %). Dit profiel is enkel geschikt voor zeer ervaren beleggers.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten