maandag 5 oktober 2009

De 5 favoriete aandelen van Belgische beursexperts

De 5 favoriete aandelen
Telenet
Arseus
Mobistar
UCB
GBL

Belgische analisten geven de voorkeur aan defensieve sectoren. Dat komt ook tot uiting in de favoriete Belgische aandelen die ze naar voren schuiven.
(netto) - Elk kwartaal peilt Netto bij een panel van Belgische beursanalisten naar hun verwachtingen rond beurs en economie. Tijdens de laatste rondvraag eind juni toonden de experts zich van hun optimistische kant. Dat bleek een schot in de roos, want de beurzen kenden een uitmuntende zomer. De Bel20-returnindex legde in juli en augustus een winst van 16,5 procent voor. Dat is de grootste zomerwinst ooit voor de Belgische beursgraadmeter. Mede door deze hausse is de Brusselse beurs sinds het dieptepunt van begin maart al met meer dan 60 procent gestegen.

Het forse herstel maant analisten nu aan tot voorzichtigheid. “De aandelenmarkten zijn al sterk vooruitgelopen op het economisch herstel. Een pauze zou dus meer dan welkom zijn”, zegt Pol Pierret van AXA Investment Managers. Ondanks die voorzichtigheid, sluit een aantal analisten niet uit dat er nog een eindejaarsrally zit aan te komen. "Al kan er na de forse stijging van de afgelopen maanden een korte adempauze komen, toch verwachten we dat de huidige ‘sweet spot’ de markten verder zal ondersteunen in de komende maanden. Die 'sweet spot' bestaat uit een omgeving met hoge liquiditeit en lage rentes, het betere macronieuws en de vooruitblik op stijgende bedrijfswinsten. Hierdoor behoort een eindejaarsrally dus zeker tot de mogelijkheden", zegt Steven Steyaert van ING Investment Management.

Defensieve sectoren

Op sectorvlak tonen de analisten een duidelijke voorkeur voor de defensieve sectoren. Zowel de telecommunicatie-, de farmacie- als de nutssector maakt deel uit van de top vijf van de favoriete sectoren. Niet toevallig sectoren met een vaak gezonde balans en hoog dividendrendement. De sectorkeuze komt ook tot uiting in het lijstje van favoriete aandelen. In de top vijf staan 2 telecommunicatiebedrijven (Telenet en Mobistar) en 2 farmacie-gerelateerde bedrijven (Arseus en UCB). De holding GBL vervolledigt de lijst.


De keuze voor Telenet is niet verrassend. De onderneming pakte uit met uitstekende tweedekwartaalresultaten en kon rekenen op koersdoelverhogingen van enkele beurshuizen. Sectorgenoot Mobistar is begeerd vanwege zijn historisch hoog dividendrendement. Het aandeel bleef ook duidelijk achter bij het beursherstel sinds maart.

UCB pakte de voorbije maanden uit met een goednieuwsshow. Het Belgische biofarmabedrijf kwam onder meer met positieve testresultaten voor nieuwe geneesmiddelen, wat analisten aanzette tot een koersdoelverhoging. Arseus, de leverancier van diensten en producten aan apothekers, tandartsen en ziekenhuizen, boekte een omzetgroei van 12 procent in het tweede kwartaal, hoofdzakelijk via overnames. De groep liet weten dat ze haar expansiestrategie voortzet.


De keuze voor holding GBL ligt voor de hand. Holdings reageren traditioneel met vertraging op een beurshausse. Bovendien beschikken ze over een duidelijk defensief karakter. "GBL combineert de defensieve kwaliteiten van GDF-Suez, Pernod-Ricard en Total met het cyclische Lafarge. Het stijgingspotentieel van de participaties in combinatie met de korting van 30 procent ten aanzien van de intrinsieke waarde verzekeren een geleidelijke, doch stevige opwaardering", meent Gert Bakelants van De Belegger.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten