woensdag 30 december 2009

Aandelenfonds

Een aandelenfonds is hoofdzakelijk belegd in aandelen van één of meerdere landen. Andere fondsen beperken zich tot één of meerdere sectoren. Dit zijn de zogenaamde "sectorale fondsen".
De fondsen kunnen actief of passief worden beheerd. Bij het passief beheer wordt de evolutie van een index of een beurs gevolgd.

Aandelen aan toonder

In tegenstelling tot het aandeel op naam vermeldt het aandeel aan toonder niet de naam van de houder en kan het zonder enige procedure worden overgedragen.

Aandelen - VVPR- strips

Eind 1993 creëerde de Belgische regering VVPR-aandelen. Dit gebeurde in het kader van het Crisisplan. VVPR staat voor Verminderde Voorheffing/Précompte Réduit. Privé-beleggers die deze aandelen bezitten genieten van een voordeligere roerende voorheffing op de geïnde dividenden: 15 % in plaats van het normale tarief van 25 %.
In 1995 was een aparte notering van het couponblad van de VVPR-aandelen mogelijk: de VVPR strips. Dit couponblad vertegenwoordigt het recht op de verminderde voorheffing. Het heeft bijgevolg een waarde die in een aparte prijs voor de strips kan worden uitgedrukt. Deze strips worden verhandeld op de beurs en geven tijdens de hele levensduur van het aandeel recht op een verminderd tarief (het recht hoeft dus niet elk jaar opnieuw te worden gekocht om van dit voordelige tarief te kunnen genieten). Voor eenzelfde op de beurs genoteerde onderneming bestaan er zowel gewone aandelen als VVPR-aandelen en op de beurs genoteerde VVPR-strips. VVPR-strips geven onmiddellijk recht op een verminderde voorheffing van 15 % terwijl eigenaars van gewone aandelen eerst VVPR-strips moeten kopen om van het voordeligere tarief te kunnen genieten.
De prijs van een VVPR-strip zou theoretisch gezien proportioneel moeten zijn met het bedrag van het dividend waarvoor men 10 % vermindering van de roerende voorheffing krijgt. In de praktijk vertegenwoordigen deze strips echter grote onderlinge prijsverschillen.
Dit wordt niet enkel verklaard door het verschil in het bedrag van het dividend dat door de onderneming wordt uitgekeerd. De hoofdreden hiervoor is ongetwijfeld de inefficiëntie van de markt. Het doorgaans geringe volume strips in omloop creëert inderdaad een belangrijk liquiditeitsgebrek op de markt.
Het aantal strips in omloop verschilt veel van de ene onderneming tot de andere: enkel ondernemingen die aandelen sedert 1994 hebben uitgegeven of die vanaf die datum kapitaalverhogingen hebben uitgevoerd, konden deze strips uitgeven. Een bank zoals Dexia die de voorbije jaren belangrijke kapitaaltransacties heeft doorgevoerd, heeft dus een belangrijke hoeveelheid VVPR-strips in omloop.
Een andere bepalende factor voor de prijs van een strip is de houding van institutionele beleggers tegenover het aandeel. Zij betalen geen roerende voorheffing. Wanneer ze een reeks strips in portefeuille nemen omdat ze bijvoorbeeld inschrijven op een kapitaalverhoging waarvoor aandelen met VVPR-strips uitgegeven zijn, proberen ze vaak om deze strips te verkopen. De kopers van de strips zijn doorgaans particulieren die van de verminderde voorheffing willen genieten. Zij kennen echter niet altijd het mechanisme van het product en als ze het kennen, zijn ze meestal geïnteresseerd in hoeveelheden die heel wat lager liggen dan de hoeveelheden die de institutionelen wensen te verkopen. Dit onevenwicht tussen aanbod en vraag kan tot zeer sterke koersschommelingen leiden.

Aandelen

Eigendomstitel die een deel van het kapitaal van een onderneming vertegenwoordigt. Deze titel geeft zijn houder inzagerecht in het beheer en de rekeningen, stemrecht op de algemene vergaderingen en recht op een proportioneel deel van de uitgekeerde winsten. Het aandeel is overdraagbaar en verhandelbaar op de beurs (op voorwaarde dat het erop genoteerd is). Aandelen leveren variabele inkomsten (dividenden) op die afhangen van de winsten en de wil van de onderneming om deze winst voor een deel of volledig uit te keren. De houder van aandelen (aandeelhouder) deelt zo in de opbrengsten maar ook in de risico's ten belope van zijn inbreng.

Kortetermijnbeleggingen op een beleggingsrekening


U heeft geld over en u weet precies wanneer u het weer nodig hebt? Of hebt u een reserve in een vreemde munt? Dan is de beleggingsrekening interessante beleggingsformule.

Met een beleggingsrekening of termijnrekening belegt u uw geld voor een bepaalde termijn tegen een vooraf vastgestelde rentevoet

Karakteristieken en voordelen

  • het bedrag op een beleggingsrekening wordt vergoed tegen een voordelige rentevoet die geldig is voor de hele duur van de belegging;
  • er kan belegd worden vanaf 625 euro;
  • alle looptijden zijn mogelijk. Wel worden minimumlooptijden vastgelegd naar gelang het bedrag;
  • u kunt uw beleggingsorders telefonisch doorgeven;
  • al uw beleggingen worden uitgevoerd op eenzelfde beleggingsrekening. U hebt dus een algemeen overzicht van uw beleggingen, hetgeen uw thesauriebeheer vereenvoudigt. Maar u kunt ook beschikken over verscheidene beleggingsrekeningen indien u de gelden afzonderlijk wenst te beheren.

Wisselrisico’s vermijden

Behalve in euro zijn ook beleggingsrekeningen in deze munten mogelijk (alfabetisch):

Amerikaanse dollar
Australische dollar
Britse pond sterling
Canadese dollar
Deense kroon
Hongaarse forint
Hongkongse dollar
Japanse yen
Nieuw-Zeelandse dollar
Noorse kroon
Poolse zloty
Singaporese dollar
Tsjechische kroon
Zuid-Afrikaanse rand
Zweedse kroon
Zwitserse frank


Beschikt u over een tijdelijke reserve in deze munten?

Stort ze op een beleggingsrekening per munt. Zo kunt u wisselkosten vermijden, of speculeren op een hogere koers op de vervaldag. Dat maakt de beleggingsrekening ook interessant als wachtrekening tussen 2 beleggingen, zonder dat u van munt moet veranderen.

meer info

Aandeelhouder

Houder van een eigendomstitel in het kapitaal van een onderneming.

Aandeel op naam

Aandeel met een duidelijke vermelding van de naam van de houder, ingeschreven in het aandeelhoudersregister van de onderneming en enkel overdraagbaar mits specifieke procedures en statutaire bepalingen worden nageleefd.

ATM

ATM: afkorting van "Automated Teller Machine". Een ATM is een geldautomaat in de gevel van talrijke Belgische bankagentschappen waarmee u financiële verrichtingen kunt uitvoeren, zoals cash geld opvragen.

Amex

Amex: afkorting van "American Stock Exchange"
Tweede beurs van New York na de NYSE (New York Stock Echange). AMEX werd opgericht door een groep mensen die niet in de beursgenoteerde aandelen op de hoek van "Wall Street" en "Hanover Street" in New York handelden. AMEX kreeg destijds de naam"The Outdoor Curb Market" mee.
In 1910 werden de formele tradingregels ingevoerd en werd de naam gewijzigd in "The New York Curb Market Association". Ze kreeg haar huidige naam (AMEX - American Stock Exchange) in 1953.
AMEX is een nationale beurs. Ze is helemaal losgekoppeld van de NYSE (New York Stock Exchange) daar geen enkel effect tegelijk op de NYSE en op de AMEX genoteerd is. Eind van de jaren '70 was dat wel een tijdje het geval.

ALM

ALM of « Asset & Liabilities Management » vergelijkt de beweging van elementen van activa en passiva van de balans voor een dynamisch fondsenbeheer. ALM maakt een statistische (beeld van de balans) en dynamische (beeld van de vooruitzichten) vergelijking van de verplichtingen van de instelling en de investeringen van haar activa. Hierbij worden perspectief-, budget- en controlemiddelen gebruikt om een evenwicht tot stand te brengen. ALM is dus niet louter een kwestie van risico-analyse.

AFV-aandeel

Aandeel met een fiscaal voordeel (avantage fiscal - fiscaal voordeel). Het dividend van dit aandeel is dankzij de lagere fiscale voorheffing hoger dan dat van een gewoon aandeel. AFV-aandelen werden uitgegeven tussen 1982 en 1984 om de beleggingen in aandelen te stimuleren. Het fiscaal voordeel werd nu vervangen door VVPR-strips.

AEX

In de hele wereld worden de beurzen geanalyseerd aan de hand van beursindexen. In Nederland (Amsterdam) wordt de AEX gebruikt. Deze index is gebaseerd op 24 waarden die als de belangrijkste en meest representatieve Nederlandse aandelen worden beschouwd. De AEX-index was aangepast aan de Gulden. De oude waarde op 31/12/1998 bedroeg 1 186,38. Na de omzetting in euro bedroeg de nieuwe waarde op 04/01/1999 538,36.

ABS of Asset Backed Securitie

ABS of Asset Backed Securities zijn activa die gewaarborgd zijn door leningen, leasings of private schuldvorderingen. Anders dan MBS (Mortgage Backed Securities) zijn zij dus niet aan vastgoed gekoppeld.

A pari - tegen pari

Een preferent aandeel of obligatie wordt tegen pari verhandeld wanneer zijn koers gelijk is aan zijn nominale waarde of, in het geval van een aandelen- of obligatie-emissie, wanneer de koers gelijk is aan de inititiële verkoopprijs. Tegen pari uitgeven betekent dus uitgeven tegen 100 % van de nominale waarde van het effect.
De terugbetaling tegen pari van de obligaties betekent dat ze tegen het nominale bedrag worden terugbetaald. Bij een terugbetaling tegen pari van een nominale obligatie van 100 EUR wordt dus 100 EUR terugbetaald

"Value" effecten

"Value" effecten vertegenwoordigen "kwaliteitswaarden" die zich door hun intrinsieke waarde onderscheiden. Ze worden gekenmerkt door een geringe Price to Book, met andere woorden de verhouding tussen de koers van de waarde en de boekhoudkundige waarde van de onderneming. De beroemde Warren Buffet is het symbool voor deze beheersstyle. Via zijn Berkshire Hathaway fonds is hij immers altijd op zoek naar ondergewaardeerde ondernemingen met een kwaliteitsmanagement. Deze kwaliteitsaandelen zijn hoofdzakelijk geconcentreerd in de sectoren financiën, utilities (openbare nutsdiensten) en energie.

"Growth" waarden, groeiwaarden

"Growth" waarden zijn ondernemingen die hogere winstgroeivooruitzichten bieden. De belegger die opteert voor een beleggingsstijl van het "growth" type, zoekt ondernemingen met een hogere winst- en verkoopgroei. We vinden deze effecten hoofdzakelijk in de sectoren technologie en gezondheidszorg.

beleggersprofiel

Hoe weet u welke belegging precies bij u past ?

Heel eenvoudig: via uw beleggersprofiel. Dat is een samenvatting van wie u bent als belegger. Het weerspiegelt uw persoonlijke financiële situatie, ervaringen en plannen, maar ook subjectieve elementen, zoals uw houding tegenover financieel risico en uw verwachtingen wat betreft rendement. Uw beleggersprofiel is een leidraad waarmee u uw portefeuille kunt samenstellen, want het geeft u een indicatie van de activaverdeling (obligaties, aandelen en vastgoed) die voor u het meest geschikt is.

U bent beter beschermd

Sinds een paar jaar stimuleren we onze beleggers om hun profiel te (laten) bepalen. Het biedt u immers een hoge mate van financiële bescherming. Elke nieuwe belegging die u wenst aan te kopen, wordt namelijk bekeken vanuit het standpunt van uw beleggersprofiel. We waarschuwen u wanneer een belegging niet bij uw profiel past.


Het bepalen van een beleggersprofiel past in een Europese richtlijn (MiFID-richtlijn 2004/39 over de markten voor financiële instrumenten). Die beoogt een harmonisatie van de regels op financiële transacties, die alle EU-beleggers een gepaste mate van bescherming zou bieden. Deze richtlijn trad op 1 november 2007 in werking en verplicht de banken om informatie in te winnen bij hun cliënteel over hun kennis en ervaring op het gebied van beleggingen.

De vijf beleggersprofielen bij Dexia

  • Defensive
  • Low
  • Medium
  • High
  • Dynamic
De belegger met een Defensive-profiel kiest bewust voor zekere beleggingen die een beperkt maar stabiel rendement opleveren. Daarmee bereikt hij een geleidelijke aangroei van zijn kapitaal. De beleggingshorizon bedraagt ten minste 2 jaar. De Defensive-typeportefeuille bestaat zo goed als uitsluitend uit kasbons, obligaties, monetaire en obligatiefondsen of beleggingen met kapitaalbescherming.


Het Low-profiel typeert de belegger die een iets sterkere aangroei van zijn kapitaal zoekt en daarbij bereid is een stuk zekerheid op te geven door beperkt in aandelen te investeren. De beleggingshorizon bedraagt ten minste 4 jaar. De Low-typeportefeuille bestaat uit ongeveer 70 % obligaties, 27 % aandelen en 3 % vastgoed.


De belegger met een Medium-profiel wenst een aantrekkelijk rendement via grotere posities in aandelenbeleggingen. De beleggingshorizon bedraagt op zijn minst 5 jaar. De Medium-typeportefeuille telt voor ongeveer 50 % obligaties, voor zowat 45 % aandelen en voor ongeveer 5 % vastgoed. Tijdelijke waardeverminderingen van de portefeuille zijn zeker niet uitgesloten.

De belegger met een High-profiel streeft naar een hoog rendement en is bereid om in ruil daarvoor een aanzienlijk kapitaalrisico te lopen. De beleggingshorizon is minimum 7 jaar. De High-typeportefeuille bestaat uit ongeveer 30 % obligaties, 63 % aandelen en 7 % vastgoed. Langdurige neerwaartse schommelingen van de waarde van de portefeuille zijn mogelijk. 

De belegger met een Dynamic-profiel zoekt in de eerste plaats een zo hoog mogelijk rendement via aandelenbeleggingen en aanvaardt het risico op zeer sterke koersschommelingen. Hij heeft een beleggingshorizon van ten minste 8 jaar. De Dynamic-typeportefeuille bevat bijna uitsluitend aandelen (90 %) en vastgoed (10 %). Dit profiel is enkel geschikt voor zeer ervaren beleggers.

Test-Aankoop beleggingsadvies


Test-Aankoop invest
Test-Aankoop invest : een weekblad dat zijn abonnees een brede waaier van informatie biedt : een opiniestuk met onze visie over het verdedigen van de belangen van de spaarder, het nieuws uit de wereldeconomie van de afgelopen week in een notendop, een focus op een belangrijke gebeurtenis, analyses over sectoren, nieuws over de evolutie van de wereldwijde beurzen, diepgaande bedrijfsprofielen, een handig overzicht van de nieuwste klikfondsen op de markt met daaraan gekoppeld een concreet advies en ook duidelijke raadgevingen voor het kiezen van spaarrekeningen, obligaties, kasbons fondsen en aandelen.
 


Test-Aankoop invest – Aandelen in cijfers
Als bijlage bij Test-Aankoop invest vier facultatieve bladzijden die een gedetailleerde blik werpen op alle cijfers die nuttig zijn bij de keuze van aandelen : koers, winst, dividend, ratio's, return- en risico-indexen…


 


Test-Aankoop invest Plus
Test-Aankoop invest Plus : elke week een nieuwe gratis bijlage voor de abonnees van Test-Aankoop invest ; vier bladzijden met een beleggersagenda, antwoorden op vragen van lezers, echt gebeurde verhalen uit de financiële wereld waar de belegger veel kan uit leren, uitleg bij moeilijk financieel jargon, resultaten van enquêtes, en een heleboel praktische tips en adviezen. Allemaal in een toengankelijke en vlot leesbare stijl.

 



Fondsen & Sicavs
Een maandblad dat gespecialiseerd is in de berichtgeving over fondsen en sicavs. Wat is de meest aangewezen manier om een fondsenportefeuille te spreiden ? Naar welke sectoren gaat onze voorkeur en waarom kiest u binnen een bepaalde sector beter voor het ene fonds dan voor het andere ? Hoe is mijn fondsenportefeuille de jongste maand geëvolueerd ? En zijn de deelbewijzen van trackers en tak 23 fondsen al dan niet in waarde gestegen ?